Skip to main content

Wat is Black Friday?

Weet jij wat Black Friday is? Het is een echte koopjesdag die ieder jaar eind november wordt gehouden. Deze dag komt oorspronkelijk uit Amerika.

De geschiedenis van Black Friday

Op de vierde donderdag van november wordt in Amerika de nationale feestdag Thanksgiving georganiseerd. Een dag waarop dank (= thanks) wordt gezegd voor de oogst en alle goede dingen. Omdat Thanksgiving op donderdag valt, krijgen veel Amerikanen ook vrij op de vrijdag. Dan hebben ze een lekker lang weekend om samen met familie te vieren.

Perfecte dag voor kerstaankopen

Deze vrijdag wordt door veel Amerikanen gebruikt om kerstaankopen te doen. We weten niet zeker hoe de naam Black Friday is ontstaan. Het ene verhaal is dat ze het zwarte vrijdag noemen omdat het zo druk is op de weg. Net zoals wij de term ‘zwarte zaterdag’ gebruiken om aan te geven dat je rekening moet houden met files. Het andere verhaal is dat winkels enorm veel verkopen en die dag geen ‘rode’ cijfers hebben (verlies) maar ‘zwarte’ cijfers (winst).

Winkels willen klanten

Omdat winkels natuurlijk het liefste zoveel mogelijk klanten krijgen, zijn ze ooit begonnen met het geven van korting. Want met scherpe aanbiedingen komen er meer klanten. Op Black Friday zijn er geen ‘normale’ aanbiedingen die je door het jaar heen ziet. Nee, je hebt kans op mega aanbiedingen. Soms krijg je wel 80% korting!

Sinds een paar jaar ook in Nederland

Ook al vieren wij in Nederland geen Thanksgiving, Black Friday hebben de winkeliers wel overgenomen uit Amerika. Ook zij proberen op deze vrijdag met hoge kortingen en mooie aanbiedingen te komen. Zodat klanten alvast cadeautjes gaan inkopen voor de decembermaand.

Ieder jaar gaan steeds meer winkels meedoen met Black Friday. En dat merk je doordat ze veel reclame maken voor deze dag. Weet jij waarom bedrijven reclame maken?  En wat doet reclame met jou? Kijk dit filmpje.

Ook interessant voor jou:
Eurowijsheidjes Naomi vertelt over online shoppen

Naomi gaat online shoppen

waar geef jij je geld aan uit

Waar geef jij je geld aan uit?

reclame

Waarom maken bedrijven reclame?