Skip to main content

6 weetjes over spaarpotten

  1. Tegenwoordig hebben spaarpotten een uitgang waaruit je het geld kan halen. De spaarpotten van vroeger hadden geen uitgang. Dus als je geld nodig had moest je echt je spaarpot kapot slaan.
  2. De oudste bekende spaarpotten komen uit de 2e eeuw voor Christus, uit het oude Griekenland. Maar deze ‘spaarpotten’ waren eigenlijk gewoon potten of vazen waarin mensen hun munten bewaarden.
  3. Veel spaarpotten zijn in de vorm van een varken, genaamd ‘varkensspaarpotten’. Maar waarom een varken? Het woord “pig” in het Engels betekende oorspronkelijk gewoon “pot” of “vat”. Het is dus mogelijk dat mensen hun munten in “pig jars” (potvazen) bewaarden, en dit leidde tot de huidige varkensvorm.
  4. Tegenwoordig zijn er spaarpotten die je kunnen vertellen hoeveel geld erin zit! Ze hebben een digitaal scherm en een muntenteller ingebouwd. Elke keer als je geld in de spaarpot stopt, telt hij automatisch hoeveel het is en voegt het toe aan je totale spaartegoed.
  5. Er is een wereldrecord voor de grootste spaarpot. Het is een gigantische varkensspaarpot die in 2015 in Spanje werd gemaakt. Het varken is bijna 5 meter lang en kan duizenden euro’s aan munten bevatten!
  6. Spaarpotten zijn niet alleen om te sparen; ze worden ook gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen die op jonge leeftijd leren sparen met behulp van een spaarpot, later in hun leven betere financiƫle beslissingen nemen.
Ook interessant voor jou:
Hoe-bespaar-je-geld

Hoe bespaar je geld?

sparen-boekje-vroeger

Hoe ging sparen vroeger?

Eurowijsheidjes Meester Sander slaat een spaarvarken kapot

Meester Sander slaat een spaarvarken kapot