Skip to main content

Hoe bespaar je geld?

Geld besparen is niet alleen iets voor volwassenen, ook jij kan leren om slimme keuzes te maken en goed na te denken over waar je je geld aan uitgeeft. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook extra veel leuke dingen doen.

10 tips:

  1. Begin met het maken van een budget door te bepalen hoeveel geld je hebt en hoeveel je wilt sparen. Verdeel je geld vervolgens over verschillende categorie├źn, zoals sparen, uitgeven en delen.
  2. Voordat je iets koopt, stel jezelf de vraag: heb ik het echt nodig? Denk erover na of het de moeite waard is om je geld aan het item uit te geven of dat je het beter kunt bewaren voor iets anders.
  3. Voordat je iets koopt, kijk rond of er aanbiedingen of kortingsacties zijn. Misschien kun je hetzelfde item ergens anders goedkoper vinden of kun je wachten op een speciale aanbieding.
  4. Je kan ook tweedehands artikelen kopen in plaats van altijd iets nieuws. Er zijn vaak hele leuke spullen te vinden die nog in goede staat zijn, zoals boeken, speelgoed of kleding.
  5. Gooi je kleingeld niet zomaar weg! Bewaar het in een spaarpot en tel het regelmatig. Je zult verrast zijn hoe snel het kan oplopen.
  6. In plaats van elke dag geld uit te geven in de schoolkantine, kan je je eigen lunch meenemen van thuis. Het is niet alleen gezonder, maar het bespaart ook geld.
  7. Bied aan om klusjes te doen voor familieleden, buren of vrienden in ruil voor een kleine vergoeding. Je kunt bijvoorbeeld gras maaien, de auto wassen of oppassen.
  8. Organiseer met je vrienden een ruilfeestje, waarbij je spullen kunt ruilen die je niet meer gebruikt. Zo krijg je nieuwe dingen zonder geld uit te geven.
  9. In plaats van cadeaus te kopen, kun je er ook voor kiezen om zelfgemaakte cadeaus te geven. Denk aan het maken van een tekening, een kaart of een zelfgebakken lekkernij.
  10. Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen zonder geld uit te geven. Ga naar het park, maak een wandeling, speel buiten of lees een boek uit de bibliotheek. Kijk eens op kidsproof.nl
Ook interessant voor jou:
klassenfoto van vroeger

Wat is schoolsparen?

Eurowijsheidjes Is een spaarvarken altijd roze

Welke kleur heeft een spaarvarken?

liedje kleuters over geld

Liedje: in mijn spaarpot