Skip to main content

Wie staat er op de Engelse pond?

Op de Engelse pond staat de afbeelding van beroemde Britse monarchen. Koningin Elizabeth II heeft heel lang op de munten en biljetten gestaan. Maar na haar dood in september 2022, is haar zoon Charles Koning van Engeland geworden. En als je koning wordt, krijg je een speciale plek… op geldbiljetten en munten!

Blinkende Biljetten

Heb jij wel eens Engelse ponden gezien? Misschien als je op vakantie bent geweest in Engeland. Deze biljetten gaan een beetje veranderen. Waar eerst zijn moeder, Koningin Elizabeth, werd afgebeeld, komt nu Koning Charles te staan. Vanaf 2024 kan je betalen met biljetten met zijn gezicht erop. Of je nu 5, 10, 20 of 50 pond uitgeeft, Charles kijkt met je mee. En het leuke is: je kunt hem ook door een speciaal doorzichtig veiligheidsvenster op het biljet zien!

Mooie Munten

Maar dat is niet alles! Er komen ook splinternieuwe munten. Deze zijn extra bijzonder, want ze zijn gemaakt voor de grote dag dat Charles koning werd. Er is een munt van een halve pond en eentje van 5 pond. Op deze munten zie je Koning Charles met een hele oude kroon, de Tudor-kroon. Deze kroon bestaat eigenlijk niet meer, want hij werd heel lang geleden, in 1640, stuk gemaakt. Maar Charles vond hem zo mooi dat hij toch op de munt mocht. En weet je wat er nog meer op de munt staat? De beroemde kerk Westminster Abbey!

De kunstenaar Martin Jennings heeft deze munten ontworpen. Hij is super trots op zijn kunstwerk en zegt dat de munten perfect zijn voor zo’n belangrijke en feestelijke dag.

Dus, de volgende keer dat je in Engeland bent, kijk goed naar het geld. Misschien heb jij wel zo’n speciale munt of biljet met Koning Charles erop!

Leestip! Alle weetjes over de Engelse pond of kijk het filmpje Hoe wordt geld gemaakt?

 

Ook interessant voor jou:
Hoe-weten-blinden-welk-eurobiljet-ze-in-handen-hebben

Hoe herkennen blinden een eurobiljet?

Hoe werkt een kluis

Hoe ziet een kluis eruit?

waarom-staat-er-een-jaartal-op-munten

Waarom staat er een jaartal op munten?