Skip to main content

Wat is het verschil tussen digitale euro en digitaal geld?

Geld. We gebruiken het elke dag. Je koopt er snoep mee, betaalt je fietsreparatie of spaart voor dat coole speelgoed. Maar wat is dat geld precies? Veel mensen hebben gehoord van de ‘digitale euro’ en vragen zich af: “Is dat niet hetzelfde als het geld op mijn bankrekening?”

Wat is de digitale euro?

De ‘digitale euro’ is een idee van de Europese Centrale Bank. Zij willen een soort geld maken dat je alleen maar op je telefoon, computer of een speciaal apparaatje hebt. Je kunt het niet zien of aanraken, zoals de munten en biljetten.

Wat is digitaal geld?

Het geld op je bankrekening is ook een soort ‘digitaal geld’ maar dit noemen we giraal geld. Als je inlogt op je bank-app zie je een getal staan. Dat getal laat zien hoeveel geld je hebt. Maar je kunt dat getal niet vastpakken. Het is een soort belofte van de bank dat ze je dat geld geven als je het nodig hebt.

Het grote verschil zit in wie dat geld ‘bewaakt’ en waar het vandaan komt:

  • Geld op je bankrekening: Dit wordt beheerd door een commerciĆ«le bank. Als je geld wilt opnemen, vraag je de bank en zij geven je contant geld of zorgen dat je kan betalen met je pinpas. Het is een belofte van de bank.
  • Digitale Euro: Dit zou direct van de Europese Centrale Bank komen. Je hebt geen bank nodig om het te gebruiken of te bewaren. Het is net als contant geld, maar dan digitaal.

Op de site van Rijksoverheid kan je alles lezen over de laatste ontwikkelingen rondom de digitale euro.

Ook interessant voor jou:
echtheidskenmerken biljet 20 euro

Wat is een watermerk?

hoe-worden-munten-gemaakt

Hoe worden munten gemaakt?

een eigen pinpas

Contant geld? Digitaal geld?