Skip to main content

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. In plaats van je geld op een spaarrekening te zetten waar het rente opbouwt, kies je ervoor om het actief te investeren in bijvoorbeeld bedrijven, vastgoed of grondstoffen.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Het is belangrijk om te weten dat je alleen moet beleggen met geld dat je over hebt. Dat betekent dat je al je belangrijke uitgaven kan betalen en ook nog een beetje spaargeld over hebt om gewoon te kunnen leven. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Er is een kans dat je (een deel van) je inleg verliest.

Lange termijn denken

Beleggen gaat vaak over de lange termijn. Terwijl je bij sparen vrijwel direct een bepaald rentepercentage ontvangt, kan het bij beleggen soms jaren duren voordat je een aanzienlijk rendement ziet. Door geduldig te zijn en niet impulsief te reageren op korte termijn schommelingen in de markt, maak je de kansen groter op een positief rendement.

Aandelen en aandelenfondsen

Wanneer je investeert in een bedrijf, koop je een ‘aandeel’ of stukje van dat bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, kan de waarde van je aandeel stijgen. Maar als het slecht gaat, kan je aandeel ook in waarde dalen. Voor wie diversificatie wil en niet al zijn eieren in één mandje wil leggen, zijn er aandelenfondsen. Deze fondsen bevatten aandelen van verschillende bedrijven, waardoor het risico verspreid wordt.

Goud als investering

Door de geschiedenis heen hebben mensen vaak in goud geïnvesteerd als een ‘veilige haven’. Hoewel het waar is dat goud waardevast kan zijn, hangt de waarde van goud, net als alles, af van vraag en aanbod. Het is dus geen gegarandeerde winst.

Check de informatie

Voordat je begint met beleggen, is het essentieel om jezelf goed te informeren. Er zijn veel bronnen beschikbaar, zowel online als offline, die je kunnen helpen de basis te begrijpen en geïnformeerde keuzes te maken. Onthoud dat het nooit een slecht idee is om financieel advies in te winnen bij een professional, vooral als je nieuw bent in de wereld van beleggen.

Ook interessant voor jou:
hoe-vies-is-geld

Hoe vies is geld?

waarom wordt alles duurder

Waarom wordt alles duurder?

hoe-worden-munten-gemaakt

Wereldrecord munten stapelen