Skip to main content

Hoe vraag ik belasting terug?

Als scholier of student met een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek, kan je vaak belasting terugvragen. Dit kan een mooie meevaller zijn. Maar hoe doe je dat precies?

Hoeveel belasting kun je terugkrijgen?

Doordat er automatisch belasting en sociale premies (loonbelasting) op je inkomen worden ingehouden, betalen veel scholieren meer belasting dan nodig. De Belastingdienst gaat er in de berekening vanuit dat je het hele jaar werkt. Als dat niet het geval is, heb je vaak recht op teruggave.

Aan het einde van het jaar kun je berekenen hoeveel belasting je had moeten betalen. Als blijkt dat je meer hebt betaald, krijg je het verschil terug.

Belasting terugvragen doe je zo

Om je belasting terug te vragen, gebruik je het aangifteprogramma op Belastingdienst.nl/jongeren. Je kunt ook de Belastingdienst-app gebruiken. Als je je gegevens invult krijg je meteen te zien of je geld terug kan vragen. Je krijgt het geld niet meteen op je rekening gestort. De Belastingdienst gaat eerst je gegevens controleren en pas daarna krijg je het bedrag op je rekening. Dit kan 2 maanden duren.

Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen zorgen, je kunt dit nog doen voor de afgelopen vijf jaar.

De studenten- en scholierenregeling

Er is ook een regeling waardoor je meteen je belasting met je loon mee kunt laten uitbetalen, in plaats van het aan het einde van het jaar terug te vragen. Dit heet de studenten- en scholierenregeling. Zo heb je sneller je geld. Je vraagt deze regeling aan samen met je werkgever met het formulier ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ en een loonbelastingverklaring.

Wat heb je nodig voor de belastingaangifte?

Om belastingaangifte te doen, heb je een aantal dingen nodig:

  • DigiD: Dit is jouw digitale handtekening. Deel je DigiD-code niet met anderen.
  • Burgerservicenummer (BSN): Te vinden op je ID-kaart of paspoort.
  • Rekeningnummer: Waarop de teruggave kan worden gestort.
  • Jaaropgave(n): Een overzicht van je verdiende loon en ingehouden belastingen.
  • Reiskosten: Als je met het openbaar vervoer naar je bijbaan ging en de reisafstand meer dan 10 km was, kun je misschien recht hebben op reisaftrek. Je hebt dan gegevens nodig over je reiskostenvergoeding en de afstand tussen je werk en huis.

De jaaropgaaf

De jaaropgave is een overzicht van je totale loon en de ingehouden belastingen bij een werkgever in een kalenderjaar. Je ontvangt deze in januari of februari van het daaropvolgende jaar. Heb je deze niet ontvangen? Vraag het dan extra na. De werkgever is verplicht om je een jaaropgave te geven.

Belasting terugvragen kan dus aardig wat opleveren. Vergeet niet om je jaaropgave goed te bewaren en neem de tijd om je belastingaangifte goed in te vullen! Ben je nog niet oud genoeg voor een bijbaantje? Kijk dan of je klusjes kan doen voor een geld.

Ook interessant voor jou:
Hoeveel-munten-zijn-er-op-de-wereld

Hoeveel munten zijn er op de wereld?

Wat is het minimumloon

Wat is het minimumloon?

wat-is-een-gulden

Wat is een gulden?