Skip to main content

Wat is de oudste munt ter wereld?

Heb je je ooit afgevraagd wat de oudste munt ter wereld is? Nou, dat is een spannende vraag! De oudste munt die we kennen, komt uit het oude Lydië, een koninkrijk dat zich bevond in het huidige Turkije.

De eerste munt

Deze oudste munt, bekend als de Lydische stater, werd rond 600 voor Christus geslagen. Hij was gemaakt van electrum, een natuurlijke mix van goud en zilver. Aan de ene kant van de munt stond een afbeelding van een leeuw, het symbool van Lydië.

Waarom werden munten bedacht?

Voordat munten bestonden, gebruikten mensen ruilhandel om goederen te kopen en verkopen. Dit betekende dat ze dingen zoals vee of graan ruilden. Maar dat was niet altijd handig. Munten maakten handel veel makkelijker omdat ze een vaste waarde hadden en gemakkelijk te dragen waren.

Hoe werkt een munt?

Een munt heeft een waarde die door de overheid is vastgesteld. Mensen vertrouwen erop dat de waarde klopt en accepteren de munt als betaalmiddel. Dit systeem werkt al duizenden jaren en heeft ons geholpen om economieën op te bouwen.

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Het is leuk om te weten hoe geld is ontstaan en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. Volgende keer als je een muntje in je hand hebt, denk dan eens aan die eerste Lydische stater en hoe belangrijk deze kleine stukjes metaal voor de geschiedenis zijn geweest!

Ook interessant voor jou:
Wat-is-het-verschil-tussen-digitale-euro-en-digitaal-geld

Wat is het verschil tussen digitale euro en digitaal geld?

sparen

Wanneer ga je slim om met geld?

kan-je-een-eurobiljet-wassen

Kan geld in de was?