Skip to main content

Wat is een creditcard?

Een pinpas is bij iedereen bekend. Dat is de pas waarmee je geld uit de muur kan halen of iets kan betalen in de winkel. Maar wist je dat er nog een andere speciale kaart is waarmee je kunt betalen? Die heet een creditcard!

Wat is een creditcard?

Een creditcard lijkt een beetje op een pinpas, maar werkt net even anders. Als je met een creditcard betaalt in winkels, restaurants of zelfs online, hoef je meestal alleen je handtekening te zetten. Soms vragen ze ook om een pincode, net als bij je pinpas. Of je krijgt een berichtje op je mobiel om de betaling te bevestigen.

Hoe werkt het betalen?

Het bijzondere aan een creditcard is dat het geld niet meteen van je rekening gaat. Stel je voor: je ziet een supercool speelgoed of game, maar je zakgeld voor deze maand is al op. Met een creditcard kun je het toch kopen! Het geld wordt dan later van je bankrekening afgehaald, bijvoorbeeld aan het einde van de maand.

Superhandig, maar ook een beetje gevaarlijk…

Dit klinkt misschien superhandig, en dat is het vaak ook. Maar je moet wel oppassen. Omdat het geld pas later van je rekening gaat, kun je soms vergeten hoeveel je al hebt uitgegeven. En dan kan het gebeuren dat je meer koopt dan je eigenlijk kunt betalen.

Goed om te weten

Je mag pas vanaf 18 jaar een credit card afsluiten, niet eerder.

Ook interessant voor jou:
hoe werkt Google Pay

Hoe werkt Google Pay?

wat-is-achteraf-betalen

Wat is Afterpay?

Wat-betekent-ideal-betalen

Wat betekent iDEAL betalen?