Skip to main content

Hoe werkt een tikkie?

Tikkie is een populaire en handige app voor het versturen van betaalverzoeken. Of je nu geld inzamelt voor een cadeau of een broodje hebt voorgeschoten, een betaalverzoek maakt het terugbetalen makkelijk en overzichtelijk. Maar hoe werkt een tikkie precies?

Tikkie ontvangen

Een Tikkie ontvang je meestal via sms, WhatsApp, e-mail of Messenger. De zender stuurt dit betaalverzoek vanuit de Tikkie-app of de bankenapp. Na betaling staat het geld meteen op de rekening van de zender en wordt het van jouw rekening afgeschreven. Ideaal voor groepsactiviteiten!

Hoe betaal je een Tikkie?

  1. Open het bericht: Start door het bericht te openen met daarin een link en de reden van de betaling, zoals ‘Etentje’.
  2. Controleer op echtheid: Betaalverzoeken via Tikkie zijn versleuteld en beginnen altijd met ‘https://tikkie.me/pay/‘. Let hier goed op om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting.
  3. Veilig? Klik op de link: Als het veilig lijkt, klik je op de link.
  4. Controleer details: Controleer of de omschrijving en het bedrag kloppen.
  5. Kies je bank: Selecteer je bank en volg de stappen voor betaling.

Wie heeft Tikkie bedacht?

Tikkie is eind 2015 bedacht door Freek de Steenwinkel en vijf collega’s. Het doel van het team was om een eenvoudige manier te vinden voor mensen om kleine bedragen aan elkaar terug te betalen, zonder contant geld of het uitwisselen van lange bankrekeningnummers. Na een succesvolle proef met studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd Tikkie in juni 2016 gelanceerd. Binnen twee jaar tijd had de app al ruim drie miljoen gebruikers. Het systeem is ontwikkeld door ABN AMRO Group, maar je hoeft geen klant van deze bank te zijn om Tikkies te kunnen versturen of betalen.

Snel en voor iedereen

Tikkie is toegankelijk en snel; het geld staat binnen 5 seconden op de rekening na betaling. Iedereen met een Nederlandse betaalrekening en een mobiel nummer uit Nederland, Belgiƫ of Duitsland kan Tikkie gebruiken.

Wil je liever met je eigen bankenapp een betaalverzoek sturen? Dat kan. Binnen de app heb je ook de functie ‘betaalverzoek’. Dit werkt precies hetzelfde als een Tikkie alleen niet via een speciale app.

Ook interessant voor jou:
wat-is-mobiel-betalen

Wat is mobiel betalen?

Eurowijsheidjes vanaf wanneer betalen we met de euro

Sinds wanneer betalen we met de euro?

wat-is-achteraf-betalen

Wat is Afterpay?